Bevolkingsreconstructie Zuid-Holland 1811 – 1930
Cornelis Meerhof
1884 - ca. 1945 (61 jaar)-
Naam Cornelis Meerhof Geboorte 20 feb 1884 Schiedam, Zuid-Holland, NLD [1] Geslacht Mannelijk Naam Cees Meerhof Beroep Smid Overlijden ca. mei 1945 Neuengamme, Hamburg, DEU Persoon-ID I3845 voorouders
Vader Arend Meerhof, geb. 12 sep 1833, Schiedam, Zuid-Holland, NLD ovl. 28 jun 1897, Schiedam, Zuid-Holland, NLD (Leeftijd 63 jaar) Moeder Gerritje Breure, geb. 13 jun 1842, Schiedam, Zuid-Holland, NLD ovl. 2 dec 1885, Schiedam, Zuid-Holland, NLD (Leeftijd 43 jaar) Huwelijk 22 feb 1871 Schiedam, Zuid-Holland, NLD [2] Huwelijksakte Arend Meerhof en Gerritje Breure Gezins-ID F361 Gezinsblad | Familiekaart
Gezin Jintje Diphooren, geb. 18 dec 1889, Deventer, Overijssel, NLD ovl. 30 okt 1957, Apeldoorn, Gelderland, NLD (Leeftijd 67 jaar) Huwelijk 21 nov 1912 Deventer, Overijssel, NLD [3] Kinderen + 1. Gerrit Arend Meerhof, geb. 24 aug 1913, Apeldoorn, Gelderland, NLD ovl. 2 mrt 1945, Varsseveld, Gelderland, NLD (Leeftijd 31 jaar) 2. Hendrik Meerhof, geb. 14 aug 1915, Apeldoorn, Gelderland, NLD ovl. Ja, datum echter onbekend + 3. Wilhelmina Meerhof, geb. 18 nov 1917, Apeldoorn, Gelderland, NLD ovl. Ja, datum echter onbekend 4. Cornelis Meerhof, geb. 30 nov 1922, Apeldoorn, Gelderland, NLD ovl. Ja, datum echter onbekend 5. Aaltje Meerhof, geb. 25 okt 1924, Apeldoorn, Gelderland, NLD ovl. Ja, datum echter onbekend 6. Albertus H. Meerhof Gezins-ID F19474 Gezinsblad | Familiekaart
-
Foto's Cornelis Meerhof
-
Aantekeningen - Het verzetsmonument 'Aambeeld met gebroken hamer' in Apeldoorn is opgericht ter nagedachtenis aan de smid en verzetsman Cees Meerhof die op 10 januari 1945 door de Sicherheitsdienst is opgepakt wegens wapenbezit en op transport is gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme.
Het monument is onthuld op 29 april 1994 door de heer A.H. Meerhof. Oorspronkelijk stond het gedenkteken op de Gemeentewerf aan de Beurtvaartstraat. Later is het verplaatst naar het Stadsinformatiepunt aan het Marktplein. De gemeente draagt zorg voor het onderhoud.
Cees (Cornelis) Meerhof woonde met zijn vrouw en jongste zoon Bertus (A.H. Meerhof) in een kleine woning aan de Nijverheidsstraat nr. 5. Aan de overkant, op nr. 7, woonde zijn oudste zoon Gerrit met vrouw en twee kinderen. Gerrit (zie ook de monumenten bij Kootwijk en Varsseveld) zat bij de LKP en opereerde een zendinstallatie. Hij had twee onderduikers in huis. Zijn woning was een belangrijk centrum voor de verzetsactiviteiten in de regio Apeldoorn.
Op 10 januari 1945 werd dit pand overvallen door de Apeldoornse SD. In een schuurtje werd ondergronds een kist handgranaten aangetroffen. Twaalf mensen werden aangehouden: Cees Meerhof, zijn vrouw Jintje Diphooren en hun jongste kind Bertus Meerhof (toen nog geen 15 jaar en jongste broer van Gerrit), Gerrit Meerhof en zijn vrouw Dina Oosterman, de twee onderduikers Fred Meyer (marconist) en Johannes Anema, Jaap Stel (marconist in het inlichtingenwerk en medewerker van Gerrit Meerhof), Zuster Wolf en A.C. v.d. Poll (beide buitenstaanders m.b.t. het verzet). Later op de middag werden de heren J. Pol en Adriaan Nagtegaal ("Jen") ook nog opgepakt. Nagtegaal werd bij een vluchtpoging ter plekke doodgeschoten, nadat hij een van zijn bewakers dodelijk getroffen had. De twee kinderen van Gerrit mochten met de moeder van zijn echtgenote mee naar huis. De koerierster Trijntje Krijger werd dezelfde dag in haar eigen woning gearresteerd.
Cees Meerhof werd in februari 1945 naar kamp Amersfoort overgebracht. Vervolgens werd hij op transport gesteld naar Neuengamme. Gerrit en Johannes zijn overgebracht naar het kamp De Kruisberg bij Doetinchem. Op 2 maart 1945 werden zij samen met 44 andere gevangenen als represaille door de bezetter gefusilleerd op een korenveld bij Varsseveld. Fred Meyer werd op 8 maart bij de Woeste Hoeve gefusilleerd. De echtgenotes van Cees en Gerrit werden 6 weken vastgehouden in de Willem III-kazerne en daarna vrijgelaten; zoon Bertus werd na 2 dagen vrijgelaten en kon bij een oudere zus in huis terecht. Trijntje Krijger is naar Westerbork afgevoerd en vrijgekomen na de oorlog. A.C. v.d. Poll is in Duitsland aan dysenterie overleden op 14 maart 1945.
Zoon Bertus Meerhof heeft vijftig jaar in het onzekere verkeerd over het lot van zijn vader. Het enige wat hij al die tijd vernam, was een bericht van het Rode Kruis op 2 januari 1950, dat zijn vader "vermoedelijk in het kamp Neuengamme was omgekomen".
In 1996 heeft Meerhof junior zekerheid. Een Nijmegenaar, die liever onbekend wil blijven, vertelde hem het volgende verhaal.
".. Op 3 mei 1941 hebben Amerikaanse troepen het kamp Ludwigslust, onderdeel van Neuengamme, bevrijd. Je vader was toen nog in leven. Maar hij was ongeduldig; hij had al lang genoeg gevangen gezeten: hij wilde weg, naar huis. Met nog vijf anderen is hij vertrokken. In de omgeving van het nabij gelegen Neustadt hebben de zes aangeklopt bij een boer en om eten gevraagd, wat de boer echter weigerde. Door honger gedreven hebben ze toen een aantal kippen gestolen uit een ren bij de boerderij. De boer zag dat en heeft Duitse soldaten gewaarschuwd. Deze hebben het zestal toen zonder enige vorm van proces doodgeschoten...".
De man uit Nijmegen kende Meerhof, want hij had met hem in Ludwigslust gevangen gezeten. Hij had het verhaal niet uit de eerste hand. Een zekere Veenstra had het hem verteld. Deze werkte als gevangene in een bakkerij in Neustadt en had daar het verhaal over de executie gehoord.
Bertus Meerhof is overtuigd van de juistheid van het verhaal. Zijn vader was een dapper, maar ook enigszins impulsief man. Toen de Duitsers hem op 10 januari 1945 vroegen of hij nog andere wapens in bezit had, moer hij geantwoord hebben: "Alleen nog een groot broodmes".
Moed en ongeduld zijn hem fataal geworden. De zes mannen zijn in de buurt van de boerderij begraven en werden later overgebracht naar een kerkhof in Ludwigslust, waar veel slachtoffers van het kamp liggen begraven.
- Het verzetsmonument 'Aambeeld met gebroken hamer' in Apeldoorn is opgericht ter nagedachtenis aan de smid en verzetsman Cees Meerhof die op 10 januari 1945 door de Sicherheitsdienst is opgepakt wegens wapenbezit en op transport is gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme.
-
Bronnen