Bevolkingsreconstructie Zuid-Holland 1811 – 1930

Harmen Cornelisz van Boles

Harmen Cornelisz van Boles

Mannelijk 1689 - na 1749  (~ 60 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Harmen Cornelisz van Boles 
  Doop (CHR) 28 jul 1689  Amsterdam, Noord-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Overlijden na 30 sep 1749  St. Petersburg, RUS Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Persoon-ID I4688  voorouders

  Vader Cornelis Harmensz van Boles,   ged. 13 okt 1658, Ridderkerk, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 12 nov 1735, Schiedam, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 77 jaar) 
  Moeder Annetje Barentsdr Kok,   ged. 6 okt 1655, Amsterdam, Noord-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. jan 1699, Schiedam, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 43 jaar) 
  Huwelijk 19 sep 1688  Purmerend, Noord-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1778  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Elisabeth Geldorp   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk St. Petersburg, RUS Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Kinderen 
  +1. Cornelis Harmensz van Bol'es   ovl. 29 aug 1781, Schiedam, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie
   2. Anthonij Harmensz van Bol'es   ovl. 23 sep 1746, Moskou, RUS Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie
   3. Anna Harmensdr van Bol'es   ovl. na 1750
  Gezins-ID F1776  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Aantekeningen 
  • Beroep: Bouwmeester te Sint Petersburg

   Harmen van Bol'es tekende op 26 april 1713 te 's-Gravenhage een contract waarbij hij in dienst trad van de tsaar van Rusland. Op 11 mei daaraanvolgend, toen hij op het punt stond te vertrekken, machtigde hij te Schiedam (waar hij nog woonachtig was) zijn vader om te Amsterdam of elders zijn maandgeld en andere toelagen in ontvangst te nemen uit handen van de minister of de agent die vanwege de tsaar de plaats van Prins Koerakin zou innemen.

   Prins Boris Koerakin, de zwager van de tsaar, was sinds 1711 gezant en gevolmachtigd minister van Rusland in de Nederlanden. Tsaar Peter de Grote had Sint Petersburg gesticht in 1703, aan de monding van de Neva. De bouw van de stad geschiedde ten dele naar Nederlands voorbeeld, waarvoor Nederlandse architecten, metselaars en andere werklieden in dienst genomen werden. Harmen van Bol'es wordt in enkele akten genoemd als bouwmeester en torenbouwer; uit deze en andere akten weten wij iets omtrent de samenstelling van zijn gezin.

   Harmen had zijn broer Barent (in een akte op 30 september 1749 gepasseerd voor notaris Johan Perquijn te Sint Petersburg) gemachtigd om, mede namens zijn dochter Anna bij weesmeesters te Amsterdam aanspraak te maken op het erfdeel dat zijn overleden zoon Anthonij toekwam uit de nalatenschap van diens moeder Elijsabeth Geldorp. De zoon Cornelis, die in 1750 weer in Schiedam woonde, was eveneens erfgenaam van Anthonij. In een kwitanlie, getekend door Cornelis na ontvangst, is sprake van goederen aanbestorven door de grootouders Jan Bartels Heukelman en Geertruij Janse van Kempen. Bron: Dr. L. van der Hammen: "Het Schiedamse geslacht van Bol'es" in De Nederlandsche Leeuw, Jaargang CVIII, nr. 4-5