Bevolkingsreconstructie Zuid-Holland 1811 – 1930

Cornelia Pietertje Betje Polman

Cornelia Pietertje Betje Polman

Vrouwelijk 1911 - 1981  (70 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Cornelia Pietertje Betje Polman 
    Geboorte 11 mei 1911  Rotterdam, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Vrouwelijk 
    Naam Cor Polman 
    Beroep Huishoudster 
    • bij Dirk Boerlage
    Overlijden 14 jun 1981  Rotterdam, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Begraven Monnickendam, Noord-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I217232  voorouders

    Vader Franciscus Polman,   geb. 6 okt 1872, Amsterdam, Noord-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 16 apr 1952, Monnickendam, Noord-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 79 jaar) 
    Moeder Pietertje Betje Ketting,   geb. 25 dec 1875, Rhoon, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 10 jan 1961, Monnickendam, Noord-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 85 jaar) 
    Huwelijk 21 dec 1894  Rhoon, Zuid-Holland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
    Familie Franciscus Polman en Pietertje Betje Ketting
    Familie Franciscus Polman en Pietertje Betje Ketting
    Onderste rij vlnr. Cornelis Polman, Pietertje Betje Polman-Ketting, Willem Oudakker, Geertruida van der Linde, Franciscus Polman, Joukje van der Linde.

    Bovenster rij vlnr. Jentje Oudakker-Polman, Franciscus Polman, Hubertus Gerrit Polman, ds. Sybolt van der Linde, Cornelia Pieterje Betje Polman.
    Pietertje Ketting en Franciscus Polman
    Pietertje Ketting en Franciscus Polman
    Kinderen gezin Polman/Ketting
    Kinderen gezin Polman/Ketting
    Van links naar rechts het gezin Polman-Ketting: Cornelis, Hubertus Gerrit, Franciscus, Pietertje Betje, Cornelia, Hendrik. Aan boord van hun zeilklipper Pietertje Betje 275 ton.
    Jacob Jacobus Christiaan en Hendrik Polman
    Jacob Jacobus Christiaan en Hendrik Polman
    op het voordek van de Zeelands Luister 375 ton. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de Zeelands Luister gevorderd door de Duitsers voor het transport van oorlogsmateriaal.
    Hubertus Gerrit Polman en Pietertje Betje Ketting
    Hubertus Gerrit Polman en Pietertje Betje Ketting
    Jentje met haar zuster Cornelia Polman
    Jentje met haar zuster Cornelia Polman
    Gezins-ID F36555  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Hendrikus Paalman,   geb. 26 aug 1900, Harfsen, Gelderland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 16 feb 1972, Gorssel, Gelderland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 71 jaar) 
    Huwelijk 9 aug 1965  Gorssel, Gelderland, NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Via overlevering: De vrijgezelle zwager van Hendrikus Paalman, Freek Meerman was eveneens woonachtig op de boerderij te Gorssel. Toen Hendrikus Paalman huwde met Cornelia Pietertje Betje Polman bleef zwager Freek als relatie en boerenknecht inwonend.

      Bron: Frans Polman
    Hendrik Paalman en Cornelia Pietertje Betje Polman
    Hendrik Paalman en Cornelia Pietertje Betje Polman
    Gezins-ID F69078  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Aantekeningen 
    • Cornelia Pietertje Betje Polman had als jonge vrouw een relatie met de oudere Johannes Henstra, deze voer als schippersknecht mee op de veerboot tussen Amsterdam en Lemmer. Tijdens zwaar weer sloeg Johannes overboord en verdronk.

      Aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog meldde Cornelia (Cor) Polman zich als huishoudster aan bij Dirk Boerlage te Monnickendam. Samen met Dirk was zij actief in het verzet, en namen zij een vijftal joodse mensen als onderduikers op in de woning aan de Rozendaalstraat nr. 1 te Monnickendam; waaronder: Manu de Leuw met echtgenote [winkelier manufacturen] voor kortere periode, dhr. Leon [bankdirecteur], en een tandarts, die mij niet met name bekend is.

      Na de oorlog was de woning van Dirk Boerlage een soort zoete inval voor familie en vrienden. Een kring van vaste vrienden kwam er regelmatig op bezoek; te weten: Aaltje Henstra, de zuster van Johannes; een intelligente, artistiek begaafde vrouw, zij bewoonde een bovenwoning aan de Korte Prinsengracht te Amsterdam, Aal Franse, een oude varensgezel met grijze baard, die te Zwanenburg woonachtig was, Mevrouw Roos, de buurvrouw; veel van haar nazaten zijn nog woonachtig te Monnickendam, Familie Lamm, de overburen met kinderen, Manu de Leuw met echtgenote en zoon, en mijnheer Van Liempt met echtgenote, hij bracht het evangelie en bestudeerde met de familie de Heilige Schrift; de sektarische levensbeschouwing had een piëtistisch puriteins karakter.

      Mijnheer Van Liempt was woonachtig te Duivendrecht, en verscheen altijd samen met echtgenote op een tweespan. Het echtpaar Van Liempt verscheen ook wel op de sleepboot Texas en het motorvrachtschip Galilea van Jacobus Oudakker. Koos Oudakker en Bertus Polman droegen financieel wel bij in het levensonderhoud van het echtpaar Van Liempt.

      Voor de kleinkinderen werd het Sint Nicolaasfeest en het Kerstfeest altijd gevierd bij tante Cor, oom Dirk, en oma Polman.

      Vanwege grote financiële en huisvestings problemen bij Dirk Boerlage, die ernstig leed aan astma, zag Cor Polman zich uiteindelijk genoodzaakt, het moeilijke besluit te nemen, Monnickendam te verlaten. Dirk is later overleden in het katholieke verpleeghuis St. Jacob aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam.

      Tekst: Frans Polman

  • Bronnen 
    1. [S34] Rhoon, Huwelijk Burgerlijke Stand, Aktenummer: 19.